kolmapäev, 12. veebruar 2014

Tahhiini mee halvaa soolapähklitega. Ja iiris.

Halvaad on mugav valmistada, kuna selle koostisosi on vähe ning aktiivne valmistamise aeg on ainult ca 10 minutit. Aega peab varuma vaid seni, kuni halvaa külmikus taheneb. Allolev on minu versioon halvaast. Traditsioonilisest halvaast eristab seda apelsini maitseline tahhiini ning soolapähklid. Soolapähklid annavad halvaale huvitavat maitsenüanssi juurde. Täpselt samadest koostisosadest on võimalik valmistada imehead iirist.


Retsept

Koostis:
1 kl mett
1 kl apelsini maitselist tahhiinit (seesamipastat), sobib ka tavaline tahhiini, millele lisada apelsiniekstrakti
0.5-1 kl röstitud soolapähkleid
Õli kausi määrimiseks

Halvaa valmistamiseks tee nii:
1.       Määri kauss või vorm õliga.
2.       Kuumuta mesi madalal kuumusel kuni 115 kraadini segades (võimaluse korral kasutada kindlasti termomeetrit).
3.       Pane mesi kõrvale hetkeks jahtuma. Teises potis kuumuta madalal kuumusel segades tahhiinit kuni see hakkab vedelamaks muutuma (kuni 50 kraadini).
4.       Võta tahhiini pliidilt ära ning vala hulka mesi ja soolapähklid. Sega kuni tekstuur muutub ühtlaseks.
5.       Vala segu õliga määritud nõusse.
6.       Oota kuni halvaa on jahtunud ning tõsta see siis külmkappi paariks tunniks tahenema (või kuni halvaa on muutunud kõvaks).
7.       Pööra kauss ringi, lõika halvaa viiludeks ning serveeri kohvi või tee kõrvale.

Halvaa valmistamise juures on mee kuumutamisel õige temperatuuri saavutamine väga oluline. Kui temperatuur tõuseb liiga kõrgeks, siis halvaad enam ei saa, kuid seevastu tekib mõnus iiris, mis pole sugugi kehvem kui halvaa. Seega, kui on soov saada iirist, siis lase mesi keemisel mullitama. Kõik ülejäänud protsess ja koostisosad on samad, mis halvaa valmistamisel.
Külmikus õhukindlalt või kilesse mässituna säilivad nii halvaa kui iiris vähemalt kuu aega.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar