Retsept
Koostis:
1 kl mett
1 kl apelsini
maitselist tahhiinit (seesamipastat), sobib ka tavaline tahhiini, millele
lisada apelsiniekstrakti
0.5-1 kl röstitud soolapähkleid
Õli kausi määrimiseks
Halvaa
valmistamiseks tee nii:
1.
Määri
kauss või vorm õliga.
2.
Kuumuta
mesi madalal kuumusel kuni 115 kraadini segades (võimaluse korral kasutada
kindlasti termomeetrit).
3.
Pane
mesi kõrvale hetkeks jahtuma. Teises potis kuumuta madalal kuumusel segades
tahhiinit kuni see hakkab vedelamaks muutuma (kuni 50 kraadini).
4.
Võta
tahhiini pliidilt ära ning vala hulka mesi ja soolapähklid. Sega kuni tekstuur
muutub ühtlaseks.
5.
Vala segu
õliga määritud nõusse.
6.
Oota
kuni halvaa on jahtunud ning tõsta see siis külmkappi paariks tunniks tahenema (või
kuni halvaa on muutunud kõvaks).
7.
Pööra
kauss ringi, lõika halvaa viiludeks ning serveeri kohvi või tee kõrvale.
Halvaa
valmistamise juures on mee kuumutamisel õige temperatuuri saavutamine väga
oluline. Kui temperatuur tõuseb liiga kõrgeks, siis halvaad enam ei saa,
kuid seevastu tekib mõnus iiris, mis pole sugugi kehvem kui halvaa. Seega, kui
on soov saada iirist, siis lase mesi keemisel mullitama. Kõik ülejäänud
protsess ja koostisosad on samad, mis halvaa valmistamisel.
Külmikus
õhukindlalt või kilesse mässituna säilivad nii halvaa kui iiris vähemalt kuu
aega.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar