kolmapäev, 5. veebruar 2014

Panforte – imemaitsev Sienna vürtsine puuviljakook

Panforte (ehk Sienna vürtsikas puuviljakook) pärineb Itaaliast ning seda pakutakse jõulude ajal, kuid tegelikult see sobib söömiseks igal aastaajal.  Allolev retsept on minu poolt modifitseeritud variant originaalsest Panforte retseptist. Kuna Panforte on üsna rammus, siis lõigatakse kook õhukesteks viiludeks.


Retsept

14-16 portsjonit

Koostis:
·         2 dl pekaanipähkleid
·         2 dl kreeka pähkleid
·         1 dl kuivatatud kirsse
·         1 dl rosinaid
·         1 dl kuivatatud aprikoose·
·         0.5 tl jahvatatud koriandrit
·         1 tl jahvatatud kaneeli
·         1 tl jahvatatud ingverit
·         2 tl kakaod
·         0.5 tl valget pipart
·         1.2 dl jahu
·         1.5 dl mett
·         2.5 dl suhkrut
·         Tuhksuhkrut peale raputamiseks
·         Võid määrimiseks

Tee nii:
1.       Eelsoojenda ahi 150 kraadini.
2.       Sega kausis kuivatatud puuviljad, pähklid, vürtsid ja jahu.
3.       Määri ahjuvorm võiga, vooderda põhi küpsetuspaberiga ja samuti määri võiga.
4.       Pane mesi ja suhkur potti, lase keema tõusta, samal ajal segades. Keeda mõned minutid kuni segu on suhteliselt vedelaks muutunud.
5.       Võta pott pliidilt ja sega hulka puuvilja-pähkli segu, sega hästi.
6.       Vala segu ahjuvormi, tasanda lusikaga ning seejärel tasanda veelgi märgade kätega.
7.       Küpseta ahjus 150 kraadi juures 30 minutit.
8.       Raputa üle tuhksuhkruga.
9.       Enne serveerimist lase täielikult jahtuda, pööra ümber koogitaldrikule, puista üle tuhksuhkruga ja lõika koogist õhukesed viilud.

Tips:
·         Retseptis pakutud pähklite ja puuviljade asemel võib kasutada kõiki muid erinevaid pähkleid, mandleid või puuvilju.  Maapähklid ja mandlid rösti ja koori eelnevalt.
·         Pakutud maitseained võid asendada või neile lisada veel erinevaid maitseaineid ja vürtse vastavalt oma maitsele (väga hästi sobivad siia näiteks muskaatpähkel, kardemon, nelk, Cayenne pipar vms).
·         See on kook, mida erinevalt tavalistest kookidest saab juba päevi enne külaliste tulekut valmis teha.
·         Sobib kenasti karpi panduna nn söödavaks kingituseks.
·         Serveeri vahuveini, dessertveini, kohvi või tee kõrvale.
·         Säilib õhukindlalt või kile sees külmikus ca paar nädalat, sügavkülmas 6 kuud.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar