laupäev, 8. veebruar 2014

Porgandi kasulikkusest

Porgand on üks supertoitudest, mis sisaldab palju vitamiine, mineraale ning aitab ennetada mitmeid haiguseid. 

Vitamiinid ja mineraalid

Porgand on eelkõige tuntud kui A vitamiiini rikas juurvili. Üks keskmine porgand annab vaid 25 kcal, kuid samas täidab mitmekordselt inimese päevase A vitamiini vajaduse.  Lisaks A vitamiinile leidub porgandites C vitamiini, veidi kaltsiumit, rauda, K vitamiini, foolhapet, magneesiumi, E vitamiini, tsinki ja muid kasulikke aineid. Antioksüdant beetakaroteen annab porgandile erksa oranzi värvuse.

Miks porgand on supertoit?

Porgandit võib pidada supertoiduks, kuna selle söömine aitab ennetada ja ravida mitmeid raskeid haiguseid nagu erinevad vähivormid, kasvajad, leukeemia, südamehaigused. Porgand tugevdab nägemist ja immuunssüsteemi, organismi kaitse- ja vastupanuvõimet haigustele, võitleb vananemisega, parandab naha välimust ning puhastab organismi toksiinidest.

Kuidas porgandit tarbida?

Et organism porgandis sisalduvaid kasulikke aineid paremini omastaks, tuleks porganit süüa koos rasvainega (õlid, või, hapukoor). Parim viis porgandeid tarbida on hautatult või toorelt. Väga head on näiteks rasvaines hautatud porgandid või porgndisalat õliga. Kui võimalik, tuleks porgandeid süüa koos koorega.Samas on oluline meeles pidada, porgandi liigne tarbimine mõjub organismile halvasti. 

Retsepte porgandiga

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar