pühapäev, 28. detsember 2014

Pähkli-kuivatatud puuvilja-mee maius ehk lihtsustatud panforte

Minu meelest see on suurepärane ja ülilihtne "kook" või pigem maiustus, mis säilib hästi ja mida saab juba päevi enne külaliste tulekut valmis teha. Sellel aastal pakkusin lihtsustatud panfortet jõulude ajal glögi kõrvale maiustamiseks.


Retsept

Koostis:
7 dl hea kvaliteediga pähklite ja kuivatatud puuviljade segu (pähklid võiksid olla kooritud ja röstitud)
3 spl piparkoogimaitseainet või -vürtsi
1,5 dl mett
2,5 dl helepruuni rafineerimata roosuhkrut
1,2 dl kartulijahu või valget nisujahu
Tuhksuhkrut peale puistamiseks
Võid määrimiseks

Tee nii: 
1. Eelsoojenda ahi 150 kraadini. 
2.  Sega kausis kuivatatud puuviljad, pähklid, piparkoogi maitseaine ja jahu. 
3.  Vooderda ahjuvorm võiga määritud küpsetuspaberiga.
4.  Pane mesi ja suhkur potti, lase keema tõusta, samal ajal segades. Keeda mõned minutid keskmisel  temperatuuril segades. 
5.  Võta pott pliidilt ja sega hulka puuvilja-pähkli segu, sega kiiresti ja hoolega. 
6.  Vala segu koogivormi, tasanda lusikaga ning seejärel tasanda veelgi märgade kätega. 
7.  Küpseta ahjus 150 kraadi juures 30 minutit. 
8.  Raputa üle tuhksuhkruga. 
9.  Lase täielikult jahtuda, pane külmkappi veidikeseks ajaks veel tahenema, pööra ümber koogitaldrikule, puista üle tuhksuhkruga ja lõika koogist terava ja tugeva noaga õhukesed viilud või ruudud. Säilita õhukindlalt kilesse pakituna ja küpsetuspaberiga kihiti külmkapis või sügavkülmas. Enne serveerimist hoia toatemperatuuril, et maius jõuaks pehmemaks muutuda ja et seda oleks kergem süüa.

Vaata lisaks ka varasemalt postitatud Panforte retsepti.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar