neljapäev, 31. juuli 2014

Sokolaadikook kohvi ja brändiga

Ühel päeval oli meeletu sokolaadi isu. Aga mida kodus polnud, oli sokolaad. Poodi ei hakanud enam minema ja seega tuli sokolaadikook teha, ilma sokolaadita. Sokolaadi asendab kakao, suhkur ja õli. Samuti lisasin koogi sisse kohvi ja brändit. Kellele alkoholi kasutamine ei meeldi, võib selle asendada mõne muu vedelikuga, näiteks piimaga. Kook jääb tummine ja mahlane ning sobib hästi soojalt koos jäätisega.

Retsept

Koostis:
4 spl kakao pulbrit (maitsestamata)
150 ml musta kohvi
50 ml brändit (või konjakit või rummi)
0,5 tl küpsetuspulbrit
3 dl speltajahu (või nisujahu)
1 dl õli
1 tl vanillisuhkrut
0,5-0,75 dl pruuni suhkru-stevia segu (või poole rohkem tavalist suhkrut)
2 muna
soola
Serveerimiseks jäätist, kakaopulbrit

Tee nii:
1. Sega omavahel kõik kuivained.
2. Lisa juurde vedelad koostisosad ning kõige viimasena munad.
3. Vala segu küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi.
4. Küpseta (ventilatsiooniga) ahjus 180 kraadi juures 25 minutit. Serveeri soojalt koos jäätisega, puista üle kakaopulbriga.

teisipäev, 29. juuli 2014

Lihtsalt üks lihtne jääkohv

Kuus aastat tagasi Vietnamis reisides ma jõin esimest korda elus jääkohvi. Nii naljakas kui see ka pole aga seal reisil, tohutu palavusega rannas istudes, tundus virgutav jääkohv parim asi üldse, mida võisin veel soovida :). Nüüd Eestis palavate juulikuu ilmadega meenus mulle see lihtne kohvijook ning otsustasin seda siis kodus järele teha. Kohvi kangus ja magusus on igaühe enda timmida.



Retsept ühele

100 ml kanget kohvi (kuuma)
1-3 spl magusat kondentspiima
Klaasitäis jääkuubikuid

Tee nii:
Vala klaasi põhja kondentspiim, pane peale jääkuubikud ning vala üle värskelt valmistatud kohviga.

All paar reisipilti Vietnami rannast, kus mul jääkohvist ajutine sõltuvus tekkis :).


reede, 25. juuli 2014

Hirsipuder kookospiimaga

Hirss on tervislik, kuid veidi unustusse vajunud teravili. Mina proovisin hirssi alles täiskasvanueas. Kellele muidu hirsipuder väga ei meeldi, võiks proovida seda valmistada tavalisest piimast natuke huvitavamate lisanditega, näiteks kookospiimaga, nagu selles retseptis siin.


Retsept kolmele

Koostis
1 kl (200 ml) hirssi (keetmata)
400 ml kookospiima
2 kl (400 ml) vett
4 spl kookospalmisuhkrut (või vähem, vastavalt maitsele)
1 spl vaniljesuhkrut
2 spl kookoshelbeid
Veidi soola
Serveerimiseks marju, puuvilja, rosinaid või pähkleid vastavalt soovile

Tee nii:
1. Enne keetmist pese hirss põhjalikult läbi.
2. Pane hirss veega potti, lase keema tõusta, kurna ära (see muudab hirsi maitse mahedamaks aga selle sammu võib ka vahele jätta).
3. Pane hirss veega uuesti potti, keeda kuni vesi on imendunud.
4. Lisa kookospiim ja maitseained ning keeda tasasel tulel, aeg-ajalt segades umbes 30 minutit. Vajadusel lisa veel vett.
5. Lase kaane all seista umbes 10 minutit, serveeri marjade või puuviljadega.

reede, 18. juuli 2014

Mandlipiima tarretis Baileysiga (alternatiiv panna cottale)

Kellele ei meeldiks panna cotta koos värskete suviste marjadega... See siin ei ole traditsiooniline panna cotta retsept. See on retsept, kus tavapärase panna cotta koostisosad (piim ja vahukoor) on asendatud hoopis mandlipiima ja Baileysiga!



Retsept kuuele

Koostis:
5 dl mandlipiima (soovi korral võib teha rammusamaks ja asendada osa mandlipiimast vahukoorega)
1 dl Baileysi likööri (või muud sarnast likööri)
3 spl zelatiinipulbrit
1 tl vanillisuhkrut
3 spl pruuni suhkru-stevia segu (või 6 spl tavalist suhkrut)
Serveerimiseks värskeid marju või puuvilju (alloleval pildil on kasutatud mangopüreed, millesse on lisatud chia seemneid)


Tee nii:
1. Kuumuta (ära lase keema) mandlipiima suhkruga seni kuni suhkur on lahustunud. Võta tulelt ning lisa Baileys ja vanillisuhkur.
2. Samal ajal paisuta zelatiini väheses vees paar minutit.
3. Sulata paisunud zelatiin veevannil.
4. Sega kokku sulanud zelatiin ja mandlipiima segu.
5. Vala segu pokaalidesse ning lase külmkapis tarretuda. Serveeri värskete marjadega.



pühapäev, 6. juuli 2014

Ahjulest tilliga (varajase kartuli ja porgandiga)

Ahjulest tilliga valmib nii lihtsalt, et tegelikult pole retsepti ollagi. Tegin selle postituse ainult sellepärast, et mul endal oleks ikka meeles seda toitu aeg-ajalt uuesti valmistada :). Maitsed jäävad puhtad ja suvised, meenutavad lapsepõlve.



Retsept kahele

Koostis:
2 lestafileed
Varajasi kartuleid (koorega)
Varajasti porgandeid (koorega)
Punt värsket tilli
Oliiviõli (või võid)
Soola, musta pipart

Tee nii:
1. Vala ahjuplaadile õli, kartulid, porgandid, maitsesta soola ja pipraga, sega.
2. Küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 25 minutit, oleneb, kui suured juurviljad on (vahepeal sega).
3. Lisa ahjuplaadile lest, pintselda õliga üle, maitsesta soola ja pipraga ning puista üle värske hakitud tilliga.
4. Küpseta ahjus 220 kraadi juures veel ca 10 minutit. Serveeri.

laupäev, 5. juuli 2014

Rabarberikook beseekattega (kohandatud veidi tervislikumaks)

See on ühe rabarberikoogi veidi tervislikumaks muudetud versioon - tavalise nisujahu asemel kasutasin täistera nisujahu, vähendasin oluliselt või kogust (selle asemel lisasin keefiri) ning tavalise suhkru asendasin stevia-pruuni suhkru seguga (milles on poole vähem kaloreid võrreldes tavalise suhkruga). Ja maitse poolest ei jää kuidagi alla selle koogi rammusamale versioonile.



Retsept

Koostis:
Põhi:
100 g võid (sulatatud)
0,5 dl steevia-pruuni suhkru segu (või 1 dl tavalist suhkrut)
4 munakollast
4 dl täistera (öko) nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 dl keefiri (või veel 100 g võid)

Täidis:
6 noort rabarberivart
1 spl steevia-pruuni suhkru segu (või 2 spl tavalist suhkrut)

Kate:
4 munavalget
1 dl tuhksuhkrut (võib kasutada ka tavalist suhkrut)

Tee nii:
1. Valmista põhi. Sega omavahel kuivained. Sega omavahel munakollane, keefir ja sulatatud või. Sega mõlemad segud kokku ning vala küpestuspaberiga vooderdatud suuremasse koogivormi.
2. Haki rabarber, sega suhkruga ning laota ühtlaselt koogipõhjale.
3. Küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 15 minutit.
4. Samal ajal valmista kate. Selleks vahusta munavalged tugevaks vahuks (vahustamisel on soovitav kasutada ülipuhast metallist või klaasist nõud, siis vahustub munavalge paremini). Lisa suhkur ning vahusta veidi aega edasi kuni suhkur on segunenud.
5. Vala kate eelküpsetatud koogipõhjale ning küpesta kooki ahjus veel 200 kraadi juures 5 minutit. Lase koogil jahtuda ning serveeri.

reede, 4. juuli 2014

Halvaa kohvi küpsisetort

Siit tuleb midagi lihtsamast lihtsamat, kuid samas väga head. Lapsepõlveklassika. Küpsisetort! Seda on hea valmistada, kui on koogi isu, kuid kui küpsetamiseks aega napib. Tegin seda ühel õhtul, et oleks hea hommikukohvi kõrvale maiustada, kuid kooki hommikuks praktiliselt ei jätkunudki. Kuna kasutatud on maitsestamata kohupiima, siis kook ei jää üleliia magus.



Retsept kuuele

Koostis:
100 g vaniljemaitselist halvaad
1 pakk (18 tk) sokolaadiküpsiseid (näiteks Selga või Kalev)
100 ml kanget kohvi
300 g maitsestamata kohupiimakreemi

Tee nii:
1. Lao alusele 6 küpsist (3x2). Enne alusele panemist immuta küpsiseid kohvis.
2. Kata küpsiste pind 1/3 kohupiimakreemiga, laota peale 1/3 halvaapuru (köögikombainis purustatud).
3. Tee nii veel kaks kihti ning pane kook külmkappi vähemalt paariks tunniks, veel parem, üleöö seisma.