neljapäev, 26. juuni 2014

Marokost inspireeritud kikerhernesupp

See on üks minu lemmiksuppidest, mis valmib vaid paarist komponendist, on nii maitsev ja lisaks tervislik.



Retsept

Koostis:
3 dl kuivatatud kikerherneid
1 liiter kanapuljongit (arvestatud sellega, et kaaneta potis keetmisel osa puljongist aurustub)
1 valge sibul
1 laimi mahl (või 1/4 sidruni mahl)
Oliiviõli
Peotäis värsket koriandrit (või peterselli)
Soola, musta pipart

Tee nii:
1. Leota kikerherneid ca 12 tundi.
2. Keeda kikerherneid puljongis ca 1 h.
3. Prae hakitud sibulat ja koriandrit oliiviõlis kuni sibul hakkab muutuma klaasjaks.
4. Lisa supile praetud sibul ja koriander ning keeda veel ca 20 min (vajadusel lisa vett).
4. Lisa laimimahl, maitsesta supp soola ja pipraga, kuumuta veel paar minutit.
5. Kuumakindla saumiksriga püreesta suppi nii, et ca pooled kikerhernestest on purustatud.  Serveeri röstisaiaga.

Tips:
Kui pole aega kikerherneste leotamise ja keetmisega tegeleda, siis võib kasutada ka kikerherneste konservi, kuid nendega ei tule supp nii hea kui ise keedetud kikerhernestega.

reede, 20. juuni 2014

Valge veini mandli keeks

Kui valget veini satub üle jääma, siis saab seda kenasti toidu tegemisel ära kasutada. Kuumutamisel alkohol küll aurustub, kuid vaatamata sellele täiustab vein toitu erilise maitsenüansiga. Antud koogi valmistasin veinist, mis oli külmkapis mul avatuna juba mitu päeva seisnud ning mida lihtsalt juua ka enam ei soovinud. Aga koogi sisse sobis ta ideaalselt.


 


Retsept

Koostis:
2 dl mandlipulbrit
4 dl jahu
3 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
4 muna
200 ml (magusat) valget veini 
150 ml rapsiõli
2 dl suhkrut



Tee nii:
1. Eralda munavalged kollastest.
2. Sega omavahel kõik kuivained.
3. Sega omavahel munakollased, vein ja õli. Lisa kuivainete hulka.
4. Vahusta munavalge väga puhtas nõus (vastasel korral munavalge ei lähe vahtu). Kõige parem on kasutada metallist nõud ja kindlasti mitte kasutada plastmassist kaussi.
5. Sega kõik kokku ning vala küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.
6. Küpseta 180 kraadi juures 35 minutit. Serveeri soojalt või külmalt, tee või valge veini kõrvale.






kolmapäev, 18. juuni 2014

Musta kinoa salat kurgi ja redisega

Mida rohkem ma kinoat söön, seda rohkem ta mulle meeldima hakkab! Kinoa on ülitervislik asendus riisile, seda saab lisada suppidele, pajaroogadele ja salatitesse. Lisaks on huvitav katsetada erinevate kinoa sortidega: must, punane, valge kinoa... Siin on üks suviselt värskendav musta kinoa salat kurgi ja redisega, mis sobib kenasti nii grill-liha kõrvale kui ka niisama söömiseks.



Retsept

Koostis:
2 dl  keedetud musta kinoat
0,5 pikka kurki
3-4 redist
0,25 laimi mahla
1 spl õli (mina kasutasin beebidele mõeldud kanepiseemne-päevalille-rapsiõli, mis lisas salatile õlile iseloomulikku maitset)
Soola
Soovi korral pipart

Tee nii:
Haki kurk ja redised ning sega omavakel kõik koostisained. Serveeri.


laupäev, 14. juuni 2014

Sokolaadi rummi avokaadokreem

Avokaado on meeletult kasulik puuvili, millest saab valmistada nii soolaseid kui magusaid toite. Viimasel ajal eriti sageli olen kasutanud avokaadot erinevate magusate kreemide valmistamisel. Siin on üks rammusam versioon, mõnusa rummimaitsega. Kes soovib midagi tervislikumat, võib kasutada näiteks avokaado banaani kakaokreemi retsepti.



Koostis:
100 g tumedat sokolaadi
2 küpset avokaadot
1 spl vahtrasiirupit (või muud vedelat magustajat)
Veidi rummiekstrakti



Tee nii:
1. Sulata sokolaad veevannil, lase veidi jahtuda.
2. Purusta blenderis avokaado, lisa sulatatud sokolaad, rummiekstrakt, vahtrasiirup ning sega. Pane korraks külmkappi jahtuma ja serveeri väikestes pokaalides.

reede, 13. juuni 2014

Rabarberi maasika karask (kook)

Tere rabarberi ja maasika hooaeg!
Rabarber ja maasikas sobivad omavahel ideaalselt kokku. Ühel õhtul, kui oli suur koogiisu aga samas ei soovinud midagi väga rasvast ja rasket, sündis selline lihtne retsept.


Koostis:
Põhi:
3 dl petti (või  keefiri)
1 muna
2 dl tatrajahu
2 dl nisujahu
0,5 dl kliisid
1,5 dl suhkrut
1 spl vanillisuhkrut
3 spl õli
1 tl söögisoodat
Veidi soola
Kate:
2 rabarberivart
3 dl poolitatud maasikaid
5 spl suhkrut
Veidi vanillisuhkrut
Soovi korral kaneeli, kardemoni või mandlilaastusid



Tee nii:
1. Sega omavahel kokku kõik põhja valmistamise jaoks vajalikud kuivained.
2. Klopi muna, lisa pett ja õli, lisa kuivainetele ja sega.
3. Vala veidi suuremasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.
4. Haki rabarber ning sega kokku maasikate ja suhkruga (soovi korral lisa ka kaneel, kardemon või mandlilaastud). Laota ühtlaselt koogitaignele.
5. Küpseta (ventilatsioonita) ahjus 180 kraadi juures 40 minutit. Serveeri soojalt (soovi korral jäätisega) või külmalt.

esmaspäev, 2. juuni 2014

Rikkalik kolme sokolaadi toorjuustu tort, ei vaja küpsetamist

Emadepäeva ja ühtlasi ka poja seitsmekuuse sünnipäeva puhul valmis rikkalik ja rammus aga see-eest ka väga maitsev tõeliselt šokolaadine juustukook.


Retsept

Koostis:

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
75 g võid
1 spl pruuni suhkrut

I kiht:
150 g tumedat sokolaadi
150 g vahukoort
250 g täisrasvast toorjuustu
Veidi soola
Rummiekstrakti

II kiht:
150 g valget sokolaadi
150 g vahukoort
250 g täisrasvast toorjuustu
Vanilliekstrakti

III kiht:
75 g sokolaadi
50 g vahukoort
100 g  täisrasvast toorjuustu
20 tilka steeviat (või muud magustajat vastavalt maitsele)

Kaunistamiseks vastavalt soovile vaarikaid, pähklipuru, mandlilaastusid, šokolaadi või kakaod.



Tee nii:
1. Purusta küpsised ja sega sulatatud või ja suhkruga. Suru küpsetuspaberiga kaetud lahtikäidavasse koogivormi ning pane katte valmistamise ajaks külmkappi seisma.
2. Katte valmistamisel peavad vahukoor ja toorjuust olema toatemperatuuril. Sulata veevannil (või paksupõhjalises potis madalal temperatuuril) pidevalt segades sokolaad.
3. Vahusta vahukoor.
4. Sega omavahel toorjuust, sool, rummiekstrakt, seejärel lisa vahukoor ja sulatatud sokolaad.
5. Vala saadud segu põhjale ning pane järgmise katte valmistamise ajaks sügavkülma.
6. Valmista teine kiht katet samamoodi nagu esimene, vala esimese kihi peale, pane kolmanda kihi valmistamise ajaks jälle sügavkülma.
7. Vala kolmas kiht ka koogivormi ning pane kook külmkappi tahenema. Lase seista külmkapis üleöö, kaunista ning serveeri.