reede, 25. aprill 2014

Kurgisalat tšilli ja pähklitega taipäraselt

See on üks minu lemmikuid kurgisalateid, mille jaoks sain inspiratsiooni tai papaiasalatist. Tais pakutav rohelise papaia salat on täpselt minu maitsele vastav salat, kuid kuna siinkandis on õigeid papaiasalati komponente praktiliselt võimatu saada, siis sündis selline kurgisalat, mis meenutab Taid ja sealset papaiasalatit. Retseptis sisalduvat punast tšillit pole vaja karta, sest vähemalt minu jaoks ei ole see salat niiviisi maitsestanuna liiga vürtsikas.



Retsept

2 portsjonit

Koostis:
1 pikk kurk
1 punane tšillipipar
1 peotäis röstitud india pähkleid
Kaste:
1 küüslauguküün (purustatud)
1 spl kookospalmi suhkrut
2 spl sidrunimahla
2 spl kalakastet

Tee nii:
1. Tee kurgist õhukesed ribad (näiteks juurvilja koorijaga), pane kaussi. Aseta peale viilutatud tšilli ja röstitud pähklid.
2. Sega kokku kastme komponendid ning vala salatile. Serveeri kohe.

Tips:
Kookospalmi suhkru asemel sobib ka pruun suhkur, kuid kookospalmi suhkur on parem, kuna lahustub kastmes kiiremini.




neljapäev, 24. aprill 2014

Rummi rosina halvaa kohupiima kook

Mulle tohutult meeldib halvaa ja olen juba mõnda aega tahtnud proovida seda kuhugile koogi sisse sokutada. Ja ühel õhtul siis sündiski selline retsept. Rummi-rosina halvaa, sokolaadiküpsised ja kakao annavad koogile rummitrühvlit meenutava maitse.



Retsept

Koostis:

Põhi:
180 g sokolaadiküpsiseid
75 g võid
1 spl pruuni suhkrut

Täidis (alltoodud kogusest saab õhukese katte, soovi korral võib teha kahekordse kogusega):
400 g kohupiima
200 g rummi-rosina halvaad
2 muna
6 spl piima

Peale raputamiseks kakaopulbrit

Tee nii:

1. Purusta küpsised, sega sisse suhkur ja sulavõi ning suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäidavasse koogivormi.
2. Soovi korral eelküpseta koogi põhja 10 minutit ahjus. Nii jääb põhi mõnusalt krõmpsuv.
3. Purusta (noaga hakkides) halvaa, sega hulka kohupiim, muna, piim. Vala segu koogipõhjale.
4. Küpseta 160 kraadises ahjus (ilma ventilatsioonita) 35 minutit (kahekordse täidise koguse korral küpsetada 140 kraadi juures ja ca 60 minutit). Lase toatemperatuuril jahtuda ning seejärel hoia külmkapis kuni serveerimiseni.



kolmapäev, 16. aprill 2014

Lihtne peti tatrajahu kama karask

See on lahjem ja tervislikum versioon traditsioonilisest karaskist, kus nisujahu asemel on kasutatud tatrajahu ning odrajahu asemel kama ja kliisid. Erinevad seemned lisavad karaskile kasulikke oomega 3 rasvhappeid. Karask maitseb hästi, kui seda pakkuda soojalt koos võiga. Samuti võib karaskit serveerida  mee või hapukama moosiga. Antud kujul jääb karask üsna pudisev. Kes soovib sidivamat tainast, peab osa tatrajahust asendama nisujahuga.


Retsept (suurema koogivormi jaoks)

Koostis:
6 dl petti
2 muna
4 dl tatrajahu
1 dl rukkikliisid
3 dl kamajahu
1 dl seemneid (lina-, seesami-, kõrvitsa-, päevalilleseemneid)
2 tl soola
1-2 tl pruuni suhkrut
2 tl söögisoodat
3-6 spl oliiviõli

Tee nii:
1. Sega kõik koostisosad kokku (kõigepealt eraldi segada kuivained ning siis lisada vedelad komponendid, võimalikult vähe segada).
2. Vala küpsetuspaberiga vooderdatud suuremasse koogivormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures ca 25 minutit (kuni karaski keskele torgatud hambatiku külge ei kleepu enam taigent). 

Tavapärast mõõtu koogi- või keeksivormi jaoks valmistada pool ülaltoodud kogusest.

esmaspäev, 14. aprill 2014

Lahja köögivilja läätse karri

See on lahja taimetoidu karri versioon, kus kookospiim on asendatud veega ja liha läätsedega.



Retsept

Koostis:
1 suvikõrvits
1 väike lillkapsas
2 porgandit
400 g konservläätsesid (koos leemega)
4 tl (kuhjaga) rohelist karripastat (kellele ei meeldi vürtsikas, peab vähem panema)
400 ml vett
1 laimi mahl
1 spl pruuni suhkrut
3 spl kalakastet
1 spl kookosõli
Serveerimiseks riisi

Tee nii:
1. Pane pannile kookosõli, hakitud suvikõrvits, porgandid, lillkapsas, karripasta ja prae mõned minutid.
2. Lisa keev vesi, läätsed koos vedelikuga, kalakaste, laimimahl, suhkur ja keeda kuni köögivili on parajalt pehme. 
3. Vajadusel timmi veel maitset kalakastme, laimimahla ja suhkruga.
4. Serveeri riisiga.

pühapäev, 13. aprill 2014

Chia seemnete kakao puding

Selles retseptis said kokku uus ja vana: minu lapsepõlve lemmik kakaopuding ja minu jaoks hiljutine avastus chia seemned (mis toimivad paksendajana ja seega asendavad tärklist).


Retsept
1-2 portsjonit

Koostis:
200 ml piima
3 spl chia seemneid
1 spl kakaod
2 spl kookospalmisuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
Tsipake soola

Tee nii:
1. Sega kõik koostisosad kokku. Lase seista ca 15 min, sega veel korra.
2. Lase külmikus üleöö seista.

laupäev, 12. aprill 2014

Chia seemnete kookospiima puding

Chia seemned on tõeline supertoit, mille avastasin enda jaoks alles hiljuti. Lisaks tervislikkusele on chia seemnetel veel üks hea omadus - nad toimivad toidu paksendajana, mis tähendab, et nende abil on lihtne valmistada erinevaid tarretisi ja pudinguid. Üks minu retseptidest on siis järgmine.

Retsept

3 portsjonit

Koostis:
400 ml kookospiima
4 spl chia seemneid
4 spl kookospalmi suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
2 spl kookoshelbeid
2 spl laimimahla
Serveerimiseks mangot, virsikut, aprikoosi või papaiat

Tee nii:
1. Sega omavahel kõik koostisosad.
2. Lase seista ca 30 min kuni segu hakkab paksenema. Sega.
3. Pane külmkappi vähemalt 5-6 tunniks või üleöö seisma.
4. Serveeri soovi korral mango, virsiku, aprikoosi või  papaia tükkidega.

reede, 11. aprill 2014

Kookospiima kook chia seemnetega (küpsetamist mittevajav)

Selle koogi tegin oma poja 6-kuuse sünnipäeva puhul. Koogi retsept sündis nii, nagu tavaliselt minu retseptid sünnivad. Ehk poodi ei olnud aega minna ja kook tuli valmistada sellest, mis kodus parasjagu leidus. Sünnipäeva lauas lasin külalistel arvata, mis on selle koogi koostisosad... ja mitte keegi ei pakkunud mitte ühtegi õiget komponenti (pakuti küll jogurtit, mooniseemneid, passiooni vilja jm).  Nii et selline huvitav ja elevust tekitav kook siis oli  :). Süües "kerge" ja natuke teistmoodi. Ja kõigile maitses!


Retsept

Põhi:
180 g kondentspiima küpsiseid (nt Selga)
1 spl pruuni suhkrut
Kes soovib rammusamat versiooni, võib lisada sulatatud võid, nagu selles retseptis siin

Kate:
800 ml kookospiima
190 g magusat kondentspiima
3 spl kookoshelbeid
5 spl chia seemneid (kindlasti vajalikud!)
4 spl laimimahla
1 spl vaniljesuhkrut
6  lehte zelatiini (s.o. 10 g)
Tsipakene soola
Kaunistamiseks värsket ananassi või mangot ja kookoshelbeid

Tee nii:
1. Koogi põhja valmistamiseks purusta köögikombainis küpsised, sega hulka pruun suhkur ning laota puru ühtlaselt lahtikäidava koogivormi põhja.
2. Sega kokku toa temperatuuril kookospiim, kondentspiim, chia seemned, laimimahl, kookoshelbed, vaniljesuhkur, sool. Lase segul seista ca 15 minutit, kuni chia seemned hakkavad paisuma. Sega.
3. Pane zelatiinilehed 5 minutiks vette paisuma. Peale seda võta lehed veest välja ja sulata veevannil.
4. Lisa sulanud zelatiinile kookospiima segu (mitte vastupidi). Sega hoolega ning vala segu koogipõhjale. Lase külmkapis tarretuda vähemalt 5 tundi.
5. Enne serveerimist kata kook puuviljatükkide ja kookoshelvestega.

Tips:
Kui chia seemneid ei ole käepärast, siis tuleb panna zelatiini poole rohkem, kuna chia seemned muudavad vedeliku samamoodi tarretiseks nagu zelatiin.