neljapäev, 27. märts 2014

Suhkruvaba banaani toorjuustu kook

See maheda maitsega banaani toorjuustu kook on tervislikum versioon traditsioonilisest juustukoogist, kuna ta ei sisalda suhkrut ega muid magustajaid (peale banaani) ning samuti ei sisalda täiendavalt lisatud rasvasid.

Retsept

Koostis:
4-5 küpset banaani
200 g toorjuustu
2 muna
2 tl kvaliteetset kakaopulbrit (magustamata)
0,5 tl kaneeli
Mõned tilgad vaniljeekstrakti
Soovi korral kaunistamiseks kookoshelbeid või mandlilaastusid

Tee nii:
1. Püreesta banaanid.
2. Sega omavahel kõik komponendid ja vala väiksemasse küpsetuspaberiga kaetud vormi.
3. Küpseta ahjus 140 kraadi juures 35 minutit.
 

kolmapäev, 26. märts 2014

Tatra kasulikkusest

Tatar on toitev, sisaldab palju kasulikke aineid ning sobib söömiseks pea kõigile, sh allergikutele ja neile, kel on gluteenitalumatus.

Vitamiinid, mineraalid, kalorsus

Üks tassitäis keedetud tatart annab ca 155 kcal. Tatar on väga hea kiudainete, mangaani, forfori ja magneesiumi allikas. Lisaks leidub tatras aminohappeid, antioksüdante, B vitamiini ja rauda. Tatra proteiinisisalduse tõttu sobib tatar taimetoitlastele liha asendajana. 

Miks tatar on supertoit?

Tatar on supertoit, sest selle tarbimine aitab ennetada mitmete tõsiste haiguste teket. Tatra tarbimine vähendab südamehaiguste riski, kuna ta aitab hoida vererõhku ja kolesteroolitaset kontrolli all. Kuna tatral on veresuhkrut alandav toime, siis ta ennetab ka diabeeti. Tatras sisalduvad kiudained aitavad vähendada sapikivide teket ning vähendada rinnavähi riski. Magneesiumi sisaldus aga paneb naha särama, aitab kaasa tugeva luustiku kujunemisele ja selle säilitamisele. Antioksüdandid hoiavad ära enneaegset vananemist. Tatar parandab juuste tervist ja paneb need kiiremini kasvama.

Kuidas tatart tarbida?

Tatratangu on soovitav enne keetmist hoolega pesta, et eemaldada mustus. Tatrast saab valmistada putru, seda võib lisada suppidele ja salatitele. Küpsetised ja pannkoogid saab muuta tervislikumaks, kui nisujahu asendada tatrajahuga. Tatart või täistera tooteid peaks kindlasti tarbima iga päev!

Retsepte tatraga:
Tervislik tatrasalat oliivide, paprika ja selleriga
Tervislik tatrasalat ubade ja tomatitega

teisipäev, 25. märts 2014

Aafrikapärane ühepajatoit

Aafrikapäraselt maitsestatud ühepajatoit toob juurviljade ja pajaroogade armastajatele mõnusat maitsevaheldust.

Retsept

4 portsjonit

Koostis:
270 g veiseliha
1 porgand
1 purk kikerhetneste konservi
1 banaan
2 brokkoli varreosasid
1 suvikõrvits
1 sibul
12 dl vett
2 loorberilehte
0,5 tl kuivatatud tüümiani või pool peotäit värsket tüümiani
1 tl kurkumit
0,5 tl koriandrit või pool peotäit värsket koriandrit
0,25 tl tsillihelbeid või üks värske tsilli
0,5 tl kaneeli
0,5 tl köömneid
Soola
Musta pipart
 
Tee nii:
1. Keeda liha maitseainetega vees ca 1 tund (või kuni liha on pehme).
2. Lisa hakitud porgand, brokkoli, banaan ja sibul, kikerherned ja keeda 10 minutit.
3. Lisa viilutatud suvikõrvits, keeda veel 10 minutit, vajadusel lisa veel soola ja pipart. Serveeri.

esmaspäev, 24. märts 2014

Avokaado banaani kakaokreem

On lausa uskumatu, et üks kakaopuding võib nii tervislik olla, kui see siin! Tänu avokaadole, banaanile ja kakaole sisaldab see šokolaadine kreem rohkelt vitamiine, antioksüdante ja mineraalaineid. Kuna koostisest puuduvad nisujahu ja kahjulikud rasvad, siis selle magustoiduga võivad süümepiinadeta maiustada ka need, kes soovivad kaalu langetada või kolesteroolitaset kontrolli all hoida. Kui retseptis olev vahtrasiirup asendada datlitega, siis saab magustoidu veel tervislikuma versiooni. Kas on üldse olemas veel tervislikumat ja sama maitsvat šokolaadikreemi? Minu meelest mitte! :)

Retsept

3 portsjonit

Koostis:
2 küpset avokaadot
2 küpset banaani
3 spl (kuhjaga) kvaliteetset (öko) kakaopulbrit (kui ei soovi nii mõrudat, panna vähem)
1 spl vahtrasiirupit (või rohkem)
Soovi korral 2 spl keedetud vet, kui tundub, et kreem jääb liiga paks
Noaotsatäis jahvatatud meresoola
Soovi korral kaneeli ja vanillisuhkrut

Tee nii:
1. Purusta blenderis banaan ja avokaado (koos veega) kreemjaks.
2. Lisa kakao, vahtrasiirup ja meresool. Sega.
3. Pane kreem pokaalidesse, lase veidi aega külmikus seista ning serveeri.

Tips:
See avokaado banaani kakaokreem sobib kasutamiseks kookide ja muffinite kattena.
Retseptis oleva vee võib asendada kookospiima või mandlipiimaga.
Vahtrasiirupi asemel võib magustajana kasutada vedelat mett, datleid või pruuni suhkrut.
Samas võib teha kreemi ka 1 avokaadost ja 2 banaanist - sellisel juhul (olenevalt kakao kogusest) ei ole täiendavat magusainet vaja!

reede, 21. märts 2014

Tervislik tatrasalat oliivide, paprika ja selleriga

Tatar sisaldab mitmeid kasulikke toitaineid ning seetõttu võiks tatart kindlasti aeg ajalt toidutegmisel kasutada. Tavaline tatrapuder on kõigile tuttav, kuid lisaks pudrule saab tatrast valmistada ka hulga põnevamaid toite, näiteks erinevaid salateid. See siin on üks tatrasalati paljudest versioonidest.

Retsept

2-3 portsjonit

Koostis:
4 kl keedetud tatart (või vees pehmeks leotatud tatart)
1 väike punane sibul
0,5 kl rohelisi oliive
1 punane paprika
1 sellerivars
2 spl extra virgin oliiviõli
1 spl valge veini äädikat
1 peotäis värsket oreganot
2 küüslauguküünt
Soola
Musta pipart

Tee nii:
1. Haki sibul, paprika, seller, oregano ja purusta küüslauk.
2. Sega kõik koostisosad kokku ja maitsesta soola ja pipraga. Serveeri.

Tips:
Tatart ei pea tegelikult üldse keetma. Toortatrapudru saab, kui tatar paariks tunniks vette likku panna ning tatar ongi söömiseks valmis.

Vaata ka postitust tatra kasulikkusest.

neljapäev, 20. märts 2014

Lihtne mozzarella tomati pasta

Mozzarella tomati pasta on väga lihtne ja kiirelt valmiv argipäeva roog.


Retsept

2-3 portsjonit

Koostis:
2,5 kl kuiva täisterapastat
360 g mozzarella juustu
0,5 kl päikesekuivatatud tomateid õlis 
5 spl riivitud parmesani juustu
3 spl seedermänni seemneid
3 küüslauguküünt
3 tomatit
Peotäis värsket basiilikut
Soola, musta pipart
Serveerimiseks parmesani juustu

Tee nii:
1. Keeda pasta (ca 10 minutit), kurna.
2. Lisa pastale hakitud päikesekuivatatud tomatid, tükeldatud tomatid, purustatud küüslauk, sool, pipar, parmesani juust ja seedermänni seemned. Kuumuta aeg ajalt segades ca 5 minutit.
3. Lisa mozarellakuubikud ja hakitud basiilik ning serveeri kohe (ära lase mozarellal ära sulada). Serveerimisel raputa peale veel parmesani juustu.


teisipäev, 18. märts 2014

Tervislik tatrasalat ubade ja tomatitega

Tatrasalat ubade ja tomatitega on lihtne aga tervislik argipäeva salat. See sobib nii iseseisvalt söömiseks kui ka näiteks lisandina liha kõrvale.

Retsept

3 portsjonit

Koostis:
2 kl keedetud tatart
2 tomatit 
0,5 sibulat
2 kl keedetud Kidney ubasid
3 spl balsamiäädikat
3 spl Extra Virgin oliiviõli
1 küüslauguküün 
Soola
Musta pipart
Tšillihelbeid
Peotäis värsket peterselli

Tee nii:
1. Haki tomat, sibul, petersell ja purusta küüslauguküün.
2. Sega kõik koostisosad kokku ja maitsesta soola, pipra ja tšilliga.

Vaata ka postitust tatra kasulikkusest.

laupäev, 15. märts 2014

Jõhvika mannakreem

Mannakreem on hea magustoit, kuna tavaliselt kodus alati leidub midagi, millest seda valmistada (erinevad marjad, siirupid, kompotid, mahlad), seda on ülilihtne teha, valmib kiiresti ja meenutab lapsepõlve :). Mannakreemi sobib pakkuda nii magustoiduks kui ka hommikusöögiks.



Retsept

2 portsjonit

Koostis:
5 dl jõhvikamahla (magustatud)
1 peotäis värskeid jõhvikaid
1 tl vanillisuhkrut
1 dl mannat

Tee nii:
1. Lase jõhvikamahl potis keema, lisa vanillisuhkur.
2. Lisa väikese nirena ja pidevalt segades manna, seejärel jõhvikad. Keeda vaiksel tulel segades kuni manna on täielikult paisunud.
3. Jahuta mannakreem veevannil.
4. Vahusta mannakreem miksri või saumiksriga. Serveeri törtsu piimaga.

reede, 14. märts 2014

Ploomi mannapuder kaneeli ja kardemoniga

Kui sügisel jääb küpseid ploome üle, siis on kaval need purustada ja sügavkülma pista. Talvel saab külmutatud purustatud ploome erinevate magustoitude valmistamisel kasutada. See siin on vanakooli mannakreemi meenutav retsept, kus on rohkelt ploome ja millele lisavad vürtsi kaneel ja kardemon.


Retsept

2 portsjonit

Koostis:
2 dl värskeid purustatud ploome
0,5 dl mannat
2 dl vett
1 spl pruuni suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
0,5 tl kaneeli
0,5 tl kardemoni
Serveerimiseks soovi korral piima

Tee nii:
1. Pane potti purustatud ploomid, vesi ja maitseained, lase keema tõusta.
2. Lisa pidevalt segades manna ning keeda (segades) mõned minutid kuni manna on täielikult paisunud.
3. Soovi korral klopi puder miksriga õhuliseks. Serveeri soojalt või külmalt, soovi korral piimaga.


teisipäev, 4. märts 2014

Pruun riis brokkoli, paprika ja munaga

Seda riisirooga on lihtne valmistada ning see sobib hästi nii iseseisvalt söömiseks kui ka kala või liha kõrvale pakkumiseks. Kasulik maitseaine kurkum annab riisile ilusa kollase jume.


Retsept

4 portsjonit

Koostis:
125 g pruuni riisi
2 suurt peotäit brokkolit
1 kollane või oranž paprika
3 muna
1 sibul
1 küüslauguküün
1 suur peotäis röstitud india pähkleid
1 peotäis värsket koriandrit
Sojakastet
Kookosõli
Kurkumi maitseainet
Soola
Valget pipart

1.  Keeda riis, ca 20 min.
2. Prae kookosõlis sibul ja küüslauk kuni sibul hakkab muutuma klaasjaks.
3. Lükka sibul ja küüslauk panni ühte serva kokku ja panni teises pooles prae paar minutit muna pidevalt segades.
4. Lisa pannile brokkoli, paprika ja maitsesta soja kastme, kurkumi ja pipraga. Prae kaane all mõned minutid.
5. Lisa riis, india pähklid, hakitud koriander ja vajadusel lisa veel soja kastet ja kurkumit. Prae segades mõned minutid ja serveeri.


esmaspäev, 3. märts 2014

Laimi ricotta kook kookoskattega

Kookoskate on mõnusalt krõmps ja meenutab Rafaello komme. Kes proovib, see soovib juurde... Rohkem sõnu polegi vaja :)


Retsept

Koostis:

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
75 g võid
1 spl pruuni suhkrut

Täidis:
400 g ricotta kohupiima (maitsestamata) või kui on soov saada vähem teralist tekstuuri, siis asendada pool ricottast kohupiimakreemiga
380 g kondentspiima suhkruga
1 spl vanillisuhkrut
3 muna 
1 dl värsket laimi mahla (ca 7 laimi mahl)

Kate:
6 spl kookospalmi suhkrut
2 spl võid
1.5 dl kookoshelbeid
Kaunistamiseks laimi

Tee nii:
1. Purusta köögikombainis küpsised ja lisa sulatatud või. Sega ning suru segu võiga määritud koogivormi. 
2. Sega ricotta, kondentspiim, munad, laimi mahl ja vaniljesuhkur. Vala koogivormi.
3. Küpseta kooki ahjus 140 kraadi juures 45 minutit. Kook jääb sellise temperatuuri juures küpsetatuna pealt hele, ei pragune ja ei küpse liiga üle. Jahuta toatemperatuuril ning seejärel pane külmikusse.
4. Katte valmistamiseks sulata pannil või ja kookospalmi suhkur, võta pann tulelt ja lisa kookoshelbed. Sega ning puista saadud segu koogile. Kaunista laimiviiludega ning serveeri.



pühapäev, 2. märts 2014

Maasika toorjuustu tort

Ülimõnus ja kreemja tekstuuriga juustukook, mis sulab suus ja maitseb kõigile. Seda kooki võiks teha üha uuesti ja uuesti!


Retsept

Põhi:
200 g Digestive küpsiseid
75 g võid
1 spl pruuni suhkrut
Soovi korral veidi riivitud muskaatpähklit

Täidis:
600 g Philadelphia toorjuustu (võimalikult suure rasvasisaldusega)
250 g 20% hapukoort  
3 muna
1 dl suhkrut
1 sl vaniljesuhkrut
1 sl sidrunimahla
Tsipake soola

Kate:
400 ml maasika toormoosi (suhkruga maitsestatud)
6 zelatiini lehte
1 dl keedetud vett
2 spl suhkrut
1 spl sidrunimahla
Tsipake soola
Kaunistamiseks veidi valget šokolaadi


Tee nii:
1. Purusta küpsised ning sega sisse suhkur, muskaatpähkel ja sulavõi. Suru võiga määritud koogivormi.
2. Soovi korral eelküpseta tordi põhja 10 minutit ahjus. Nii jääb põhi mõnusalt krõmpsuv.
3. Sega omavahel kõik täidise koostisosad. Oluline on, et kõik ained oleksid eelnevalt toatemperatuuril.
4. Küpseta kooki ahjus 140 kraadi juures 60 minutit. Lase toatemperatuuril täielikult jahtuda enne külmkappi panemist.
5. Katteks valmista zelee. Selleks leota zelatiinilehti vees 5 minutit, pigista need õrnalt veest välja ja vesivannil sulata üles. Lisa zelatiinile segades maasikatoormoos, vesi, sidrunimahl, suhkur, sool. Pane natukeseks ajaks külmkappi või sügavkülma (NB! kontrolli iga natukese aja tagant) kuni segu hakkab veidi paksemaks muutuma. Seejärel vala tordile ja pane külmkappi tahenema.
6. Enne serveerimist kaunista tort pealt valge šokolaadiga.