teisipäev, 25. veebruar 2014

Vitamiinipomm ehk porgandi apelsini idu salat

See porgandi apelsini lutserni idandi salat on üdini tervislik ning sisaldab suurel hulgal vajalikke vitamiine. Kaneel lisab salatile Marokopärasust. Kellele uudsed ja põnevad maitsed ei istu, võib kaneeli ja rosinad lisamata jätta.


Retsept

Koostis:
4 porgandit (ca 400 g)
2 apelsini
100 g lutserni idandeid
1 selleri vars
50 g mandlilaastusid
3 spl rosinaid
2 spl sidrunimahla
1 spl oliiviõli
1 tl riivitud ingverit
1 tl pruuni suhkrut
1 tl kaneeli
Soola
Valget pipart

Tee nii:
1. Riivi porgand, tükelda apelsin ja seller. Pane need koos lutserni idandite, mandlilaastude ja rosinatega kaussi.
2. Sega omavahel sidrunimahl, oliiviõli, sool, pipar, suhkur, riivitud ingver, kaneel ning vala kaste salatile. Sega ja serveeri.

Vt ka postitust porgandi tervislikkusest.

esmaspäev, 24. veebruar 2014

Peedi pasta feta juustu salat

Peedist, täistera pastast ja feta juustust saab toitva ja maitsva salati. Täistera pasta tekitab tükiks ajaks täis kõhu tunde.


Retsept
3 portsjonit

Koostisosad:
400g keedetud peeti
1 kl täistera pastat
100 g feta juustu
1 peotäis värsket oreganot
2 spl oliiviõli
1 spl balsamicot
Soola
Musta pipart

1. Haki keedetud peet, lisa balsamico, oliiviõli, ja peenelt hakitud oregano. Sega. Lase seista ca 10 minutit.
2. Samal ajal keed täistera pasta (ca 10 minutit) ja kurna. Lase jahtuda ning lisa pasta peedisalatile.
3. Pudista juurde feta juust, sega. Maitsesta soola ja pipraga. Serveeri.

Kõrvale sobib hästi must täistera leib.

pühapäev, 23. veebruar 2014

Roheline basiiliku pesto



Basiiliku pesto sobib hästi pasta roogade juurde ning lihtsalt leivale või saiale määrimiseks.


Retsept

Koostisosad:
2 suurt peotäit basiilikut (2potti)
3 küüslauguküünt
2 spl oliiviõli
2 spl seedermänni seemneid
1 spl india pähkleid
2 spl sidruni mahla
3 spl riivitud Parmesani juustu
Soola
Musta pipart

Tee nii:
1.       Rösti kuival pannil pähklid ja seedermänni seemned
2.       Purusta küüslauk.
3.       Pane kõik koostisosad köögikombaini ja purusta.
4.       Maitsesta soola ja pipraga.

Ise valmistatud pesto säilib õhukindlas purgis külmkapis vähemalt nädal aega.

Müsli valge šokolaadi trühvlid

Müslist saab valmistada väga mõnusaid trühvleid või pisikesi müsli-sokolaadi batoone ning need on hea ja tervislikum vaheldus tavalistele kommidele. Paku neid hommikukohvi kõrvale või lihtsalt magusa vahepalana. Kenasse karpi panduna sobivad hästi kingituseks või külakostiks viimiseks.


Retsept

Ca 18 trühvlit

Koostis:
3 kuhjaga spl mett
3 dl suhkruta müslit (või ise valmistatud müslit, vt all)
1 tl kaneeli
100 g valget (küpsetamise) šokolaadi

Tee nii:
1. Pane mesi potti ja lase keema tõusta, keeda ca 1 minut.
2. Sega hulka müsli ja kaneel.
3. Aseta segu piklikult küpsetuspaberile, suru tihedalt kokku ja keera rulli. Lase külmikus jahtuda ca 30 min.
4. Lõika müsli-mee rull viiludeks.
5. Sulata potis madalal temperatuuril šokolaad.
6. Kasta müsliviilud šokolaadi sisse, aseta küpsetuspaberile ja pane külmkappi jahtuma. Osad müsliviilud võib jätta ka ilma katteta.

Ise valmistatud müsli saab, kui segada kokku täistera kaerahelbed (neist pooled rösti kuival pannil), erinevad seemned (kõrvitsa-, lina-, seesamiseemned), rosinad, erinevad pähklid, kookoshelbed ja kuivatatud puuviljad (nt kuivatatud kirsid).

Kiirelt valmiv tomati läätse supp

See tomati läätse supp valmib vaid 15 minutiga ja seega sobib hästi kiirel argipäeval valmistamiseks.



Retsept

2 portsjonit

Koostis:
500 g tomatipastat (kooritud purustatud tomatid)
1 dl punaseid kiirkeedu läätsesid
Peotäis värsket koriandrit
1 küüslauguküün
1 sibul
1 puljongikuubik
Musta pipart, soola
Kurkumit
Paprika maitseainet
3 dl vett
Oliiviõli
Soovi korral Tabascot või tšillimaitseainet

Tee nii:
1. Haki peenelt sibul, küüslauk ja koriander.
2. Prae potis sibulat ja küüslauku oliiviõlis kuni sibul hakkab muutuma klaasjaks.
3. Vala hulka kõik ülejäänud koostisosad ja maitseained ja keeda ca 10 minutit kuni läätsed on pehmed. Serveeri.

esmaspäev, 17. veebruar 2014

Mee ingveri laimi kohupiima kook


Ingverisõpradele kindlasti meeldib see mee ingveri laimi kohupiima kook.


Retsept

Koostis:

Põhi:
150g Digestive küpsiseid
50g võid
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl kaneeli
Täidis:
900 g maitsestamata kohupiimakreemi
4 muna
10 spl kookospalmi suhkrut
3 spl laimimahla
3 tl vanilje suhkrut
70g suhkrustatud ingverit (kuivatatud puuviljade letis)
Kate:
2 spl mett
1 laim
30g suhkrustatud ingverit

Tee nii:
1.       Eelsoojenda ahi 140 kraadini
2.       Purusta köögikombainis küpsised, sega hulka kaneel ja ingveripulber.
3.       Sulata või, lisa küpsisepurule ning sega.
4.       Suru küpsisepuru lahtikäidavasse küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi.
5.       Sega kohupiim, suhkur, munad, laimimahi, vanilje suhkur ning tükeldatud magustatud ingver. Vala koogivormi.
6.       Küpseta ahjus 140 kraadi juures ca 60 minutit.
7.       Lase koogil jahtuda.
8.       Katte valmistamiseks kuumuta mett ja laimimahla madalal temperatuuril mõned minutid. Lase veidi jahtuda ning vala koogile. Serveeri.

laupäev, 15. veebruar 2014

Kreemjas spinati kookospiima püreesupp

Sellest 10 minutiga valmivast supist võib vabalt saada terve pere lemmik - seda on lihtne valmistada ja maitseb kõigile.



Retsept:

1-2 portsjonit

Koostis:
2 spl oliiviõli
200g kookospiima
100g värsket beebispinatit
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
0.5-1 köögivilja puljongikuubik
1 dl vett
Riivitud muskaatpähklit

Tee nii:
1. Haki sibul ja küüslauk ning prae neid potis oliiviõliga mõned minutid kuni sibul hakkab muutuma klaasjaks.
2. Lisa spinatilehed ning kuumuta segades kuni spinat vajub alla.
3. Lisa vesi, kookospiim, muskaatpähkel ja puljongikuubik. Keeda mõni minut.
4. Kuumakindla saumiksriga purusta supp püreeks ning serveeri kohe.

Kõrvale sobib hästi pakkuda röstisaia või krõbeleiba.

reede, 14. veebruar 2014

Hapukapsa struudel kahte moodi

Kui jõuludest on purk praetud hapukapsast kappi seisma jäänud, siis siin on hea ja lihtne viis see ära kasutada.

Retsept

Koostis:
500g pärmi-lehttaigent
1 purk praekapsast (820 g)
1 muna määrimiseks
Köömneid või linaseemneid vm seemneid peale raputamiseks

Täidise lisandid, variant I:
3 spl riivitud juustu, nt parmesani
2-3 spl tükeldatud päikesekuivatatud  tomateid

Täidise lisandid, variant II:
2 spl röstitud soolapähkleid
2 spl kappareid

Tee nii:
  1. Jaga taigen kaheks ning rulli lahti.
  2. Ühe taigna peale laota pool praekapsast, parmesani juust ja tükeldatud päikesekuivatatud  tomateid.
  3. Teise taigna peale laota pool praekapsast, röstitud soolapähklid ja kapparid. 
  4. Keera taigen täidise peale, näpi ääred kinni ning pintselda lahtiklopitud munaga üle.
  5. Peale raputa köömneid või seemneid.
  6. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.
Täidise lisandina võib kasutada ka suitsuliha, vorsti või praetud hakkliha.


Tortillapitsad

Tortillapitsa on lahjem ja tervislikum kui traditsioonilise pitsa ning lisaks valmib see hulga kiiremini. Tortillapitsat sobib pakkuda nii eelroana, põhiroana, oma perele kui ka külalistele.

Retsept

Vaja läheb tortillasid ja vastavalt maitsele kastet, lisandeid, juustu. Allpool on mõned võimalikud variandid erinevatest kastmetest ja lisanditest.

Vürtsikas hakkliha pitsa (ca 3-4 tortillale):
300 g kanahakkliha
3 küüslauguküünt
3 tomatit
Riivjuustu
BBQ kastet
Pitsa maitseainet
Kappareid (või hapukurki, jalapenosid, oliive)
Hakkliha praadimiseks soola, pipart, tsilli-, karri-, paprikamaitseainet, oliiviõli
Tabasco kastet (soovi korral)


Kanapitsa maisi ja paprikaga:
Kanafileed
Konservmaisi
Kollast paprikat
Majoneesi või Heinz küüslaugukastet
Riivjuustu
Kanafilee praadimiseks karrimaitseainet, kurkumit, küüslauku, soola, pipart, oliiviõli
Värsket koriandrit

Pesto kana pitsa brokkoli ja pähklitega:
Kanafileed
Brokkolit
Röstitud soolapähkleid
Riivjuustu
Rohelist pestot
Kanafilee praadimiseks, karrimaitseainet, soola, pipart, oliiviõli
Peterselli või oreganot


Vegetarian pitsa:
Suvikõrvitsat
Päikesekuivatatud tomateid
Röstitud soolapähkleid
Pestot
Riivjuustu
Parmesani juustu
Soola, pipart, oliiviõli suvikõrvitsa praadimiseks

Lihtne pesto juustu pitsa (sobib hästi ka supi kõrvale pakkumiseks):
Rohelist pestot
Riivjuustu



Tee nii:
1. Küpseta tortillasid kuival pannil ca 15 sekundit kahelt poolt nii, et need muutuksid kõvaks.
2. Kui pitsa kate sisaldab liha, siis tükelda ja prae see eelnevalt. Samuti prae enne pitsale laotamist hakkliha ja kuumuta kergelt pannil suvikõrvitsat ja brokkolit.
3. Haki kõik ülejäänud lisandid.
4. Kata tortilla kastmega (pesto, ketšup, majonees, BBQ kaste vms).
5. Laota peale kate ning puista juustu ja maitseainetega üle.
6. Küpseta ahjus 220 kraadi juures kuni juust on sulanud. Serveeri kohe.

kolmapäev, 12. veebruar 2014

Tahhiini mee halvaa soolapähklitega. Ja iiris.

Halvaad on mugav valmistada, kuna selle koostisosi on vähe ning aktiivne valmistamise aeg on ainult ca 10 minutit. Aega peab varuma vaid seni, kuni halvaa külmikus taheneb. Allolev on minu versioon halvaast. Traditsioonilisest halvaast eristab seda apelsini maitseline tahhiini ning soolapähklid. Soolapähklid annavad halvaale huvitavat maitsenüanssi juurde. Täpselt samadest koostisosadest on võimalik valmistada imehead iirist.


Retsept

Koostis:
1 kl mett
1 kl apelsini maitselist tahhiinit (seesamipastat), sobib ka tavaline tahhiini, millele lisada apelsiniekstrakti
0.5-1 kl röstitud soolapähkleid
Õli kausi määrimiseks

Halvaa valmistamiseks tee nii:
1.       Määri kauss või vorm õliga.
2.       Kuumuta mesi madalal kuumusel kuni 115 kraadini segades (võimaluse korral kasutada kindlasti termomeetrit).
3.       Pane mesi kõrvale hetkeks jahtuma. Teises potis kuumuta madalal kuumusel segades tahhiinit kuni see hakkab vedelamaks muutuma (kuni 50 kraadini).
4.       Võta tahhiini pliidilt ära ning vala hulka mesi ja soolapähklid. Sega kuni tekstuur muutub ühtlaseks.
5.       Vala segu õliga määritud nõusse.
6.       Oota kuni halvaa on jahtunud ning tõsta see siis külmkappi paariks tunniks tahenema (või kuni halvaa on muutunud kõvaks).
7.       Pööra kauss ringi, lõika halvaa viiludeks ning serveeri kohvi või tee kõrvale.

Halvaa valmistamise juures on mee kuumutamisel õige temperatuuri saavutamine väga oluline. Kui temperatuur tõuseb liiga kõrgeks, siis halvaad enam ei saa, kuid seevastu tekib mõnus iiris, mis pole sugugi kehvem kui halvaa. Seega, kui on soov saada iirist, siis lase mesi keemisel mullitama. Kõik ülejäänud protsess ja koostisosad on samad, mis halvaa valmistamisel.
Külmikus õhukindlalt või kilesse mässituna säilivad nii halvaa kui iiris vähemalt kuu aega.



esmaspäev, 10. veebruar 2014

Tillipesto

See tilliga valmistatud pesto on suurepärane ja tervislik lisand kala, liha, salatite, suppide, muna ja kartuliroogade juurde. Samuti sobib ta hästi lihtsalt leiva peale määrimiseks, või asemel.


Retsept

Koostis:
2 peotäit tilli
2 küüslauguküünt
2 spl laimimahla
3 spl oliiviõli
3 spl soolatud ja röstitud kooritud maapähkleid*
3 spl riivitud parmesani juustu
soola, pipart

Tee nii:
Haki till ja küüslauk. Vala kõik ained köögikombaini ja sega seal ühtlaseks. Vajadusel lisa veel soola ja pipart. Pane pesto väiksesse purki ja säilita külmkapis kuni nädal aega. Sügavkülmas säilib kuni 6 kuud.

*Maapähklite asemel võib kasutada ka näiteks seedrimänni seemneid, kooritud mandleid, päevalille seemneid või muid pähkleid.

laupäev, 8. veebruar 2014

Porgandi kasulikkusest

Porgand on üks supertoitudest, mis sisaldab palju vitamiine, mineraale ning aitab ennetada mitmeid haiguseid. 

Vitamiinid ja mineraalid

Porgand on eelkõige tuntud kui A vitamiiini rikas juurvili. Üks keskmine porgand annab vaid 25 kcal, kuid samas täidab mitmekordselt inimese päevase A vitamiini vajaduse.  Lisaks A vitamiinile leidub porgandites C vitamiini, veidi kaltsiumit, rauda, K vitamiini, foolhapet, magneesiumi, E vitamiini, tsinki ja muid kasulikke aineid. Antioksüdant beetakaroteen annab porgandile erksa oranzi värvuse.

Miks porgand on supertoit?

Porgandit võib pidada supertoiduks, kuna selle söömine aitab ennetada ja ravida mitmeid raskeid haiguseid nagu erinevad vähivormid, kasvajad, leukeemia, südamehaigused. Porgand tugevdab nägemist ja immuunssüsteemi, organismi kaitse- ja vastupanuvõimet haigustele, võitleb vananemisega, parandab naha välimust ning puhastab organismi toksiinidest.

Kuidas porgandit tarbida?

Et organism porgandis sisalduvaid kasulikke aineid paremini omastaks, tuleks porganit süüa koos rasvainega (õlid, või, hapukoor). Parim viis porgandeid tarbida on hautatult või toorelt. Väga head on näiteks rasvaines hautatud porgandid või porgndisalat õliga. Kui võimalik, tuleks porgandeid süüa koos koorega.Samas on oluline meeles pidada, porgandi liigne tarbimine mõjub organismile halvasti. 

Retsepte porgandiga

reede, 7. veebruar 2014

Taipärane kana köögivilja ühepajatoit

See ühepajatoit on tervislik ning väga lahja. Maitseained lisavad roale taipärasust.


Retsept

4 portsjonit

Koostis:
500 g kana fileed
1 suvikõrvits
2 peotäit brokkolit
2 peotäit lillkapsast
1 porgand
¼ laimi koort 
1 laimi mahl
2 sidrunheina
3 küüslaugu küünt
1 cm jupp ingverit
1 punane tsilli
3-4 spl kalakastet
1 suur peotäis värsket koriandrit
2 kana puljongikuubikut
1 tl pruuni suhkrut
6 kl vett

Tee nii:
1.       Haki peenelt küüslauk, tsilli ja ingver. Viiluta porgand.
2.       Vala potti vesi, lisa sidrunhein (lõika kolmeks tükiks), küüslauk, tsilli, ingver, porgand, puljongikuubikud, lase keema tõusta ja keeda  tasasel tulel 10 min.
3.       Eemalda saadud puljongist sidrunhein ja laimikoor.
4.       Tükelda kana, lillkapsas, brokkoli, suvikõrvits, haki koriander. Lisa kõik potti.
5.       Lisa pruun suhkur, kalakaste, laimimahl ja keeda veel ca 10 minutit või kuni kana ja köögiviljad on pehmed.
6.       Serveerimisel puista peale värsket koriandrit.

neljapäev, 6. veebruar 2014

Peedi heeringa salat

Peedi heeringa salat on lihtne ja tervislik. Sobib hästi nii igapäevaseks toiduks kui ka külalistele pakkumiseks.


 
Retsept

4 portsionit

Koostis:
·         1 pakk (400-500g) traditsioonilist soolatud heeringa fileed õlis
·         3 (500g) väikest keedetud peeti
·         3 keedetud kartulit
·         1 punane sibul
·         2 spl valge veini äädikat
·         Soola
·         Valget pipart
·         Tilli serveerimiseks

Tee nii:
1.       Nõruta heeringas õlist.
2.       Tükelda peet, kartul, heeringas väikesteks kuubikuteks, pane kaussi ja sega.
3.       Sega kokku valge veini äädikas, sool, pipar.
4.       Vala segu kaussi teiste koostisainete peale, sega läbi. Serveerimisel puista üle värske või kuivatatud tilliga. Juurde sobib hästi täistera leib.

Melissi kurgi tomati juustu salat



Retsept

2-4 portsjonit

Koostis:
·         1 pikk kurk
·         2 tomatit
·         1 väike valge sibul
·         Peotäis värskeid melissilehti
·         100 g juustu vastavalt oma maitsele (tavaline juust, feta juust vms)
·         1 spl oliiviõli
·         1 spl valge veini äädikat
·         1 spl rohelist pestot
·         Soola
·         Pipart


Tee nii:
1.       Haki kurk, tomat, sibul, juust, meliss.
2.       Sega omavahel õli, äädikas, pesto, sool, pipar ja vala salatile. Sega ning serveeri.

Sobib näiteks kana kõrvale serveerimiseks või eraldiseisva roana koos leiva või krõbesaiaga.